Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Aarhus byr på matopplevelser i verdensklasse

Stemningen i sjarmerende Aarhus er virkelig unik, med et mangfold av restauranter og kafeer i alle varianter og prisklasser. 

Byen kan skryte av å ha noen av Danmarks beste kokker, fiskehandlere og bakere – mye på grunn av de fantastiske råvarene som produseres i og rundt byen. Her finner du matprodusenter som brenner for faget, og resultatet er at produktene oser av kvalitet. For i Aarhus går gourmet og et gastronomisk høyt nivå, hånd i hånd med uformelle kafeer, stemningsfulle treffsteder og kvalitetsmat på farten.

Så i Aarhus er det ingen grunn til å gå rundt sulten – her finnes det nok av fristelser.

Frokost og brunch i Aarhus

Når byen våkner

Hvorfor ikke starte dagen med noen timer på kafé, og spise en deilig frokost eller brunch mens byen våkner til liv? Er det noe Aarhusianerne kan er det nemlig brunch, og langs deilige og trendy Åboulevarden – eller Åen som den kalles på folkemunne – finnes utallige alternativer.

På søndager får du etter sigende Aarhus' beste brunch hos Klassisk 65 i Jægergårdsgate. Her kan du nyte synet og smaken av et stort bord dekket av pølser, oster, omeletter og pannekaker, i selskap med en velbrygget kaffe. 

På hverdagen kan du gå for et lettere måltid på Kvindemuseets café, like ved Domkirken. Omgitt av historiske utstillinger kan du starte dagen med hjemmelagde rundstykker med pålegg, eller et stykke nybakt kake. Her er i tillegg alt økologisk.

Lunsj i Aarhus

Pause fra shoppingen

Trenger du en lunsjpause fra shoppingen bør du ta en tur til de kronglete gatene i Latinerkvarteret eller til Frederiksbjerg. Her kan du nyte deilige bakervarer fra økologiske bakerier, drikke ferskpresset juice i en juicebar eller smake en diger italiensk sandwich og en god kopp kaffe.

Et ekte dansk smørrebrød er den perfekte form for lunsj i denne byen, og hos Kähler Spisesalon serverer de smørbrødet med en moderne tvist. Det samme gjør F-Høj i Grønnegade, som til alt overmål eies av michelin-kokken Wassim Hallal. Sverger du derimot til det tradisjonelle bør du legge turen til Simonsens Have i Den Gamle By. Her lages smørbrødet helt fra bunnen av, slik danske bestemødre alltid har gjort.

På en solrik dag er det en selvfølge å gå en tur langs sjøen, der du kan legge opp til flere fornøyelige stopp på veien. Ved havnen finner du to fiskehandlere med stort utvalg – Clausens Fisk og Havnens Fiskehus – og er du sugen på en søt eller fuktig avslutning på lunsjen, bør du vandre videre til en kjølig forfriskning i Strandbaren på Aarhus Ø.

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Middag i Aarhus

Gastronomiske muligheter

Dagen er likevel ikke fullkommen før du har inntatt en god middag. Om du er lysten på digge hjemmelagde burgere, spennende tapas, deilig sjømat eller en solid biff er du uansett garantert en kulinarisk opplevelse. For i Aarhus er mulighetene mange.

Dersom det er lukten av grill som lokker, bør turen gå til Latinerkvarteret og området rundt Mejlgade. Her finner du gastronomiske grill-barer med høy kvalitet og lave priser. 

En populær restaurant blant byens innbyggere er Restaurant Substans, som kombinerer det franske og det danske gourmetkjøkken med en økologisk vri. Spennende i seg selv, men det som virkelig skiller denne restauranten fra andre, er prisen, som er generelt lav. I tillegg er den en av de fire restaurantene i Aarhus med Michelin-stjerner, hvilket virkelig plasserer byen i den gastronomiske verdensklasse.

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Matmarkeder i Aarhus

Matmarkeder er et utmerket utgangspunkt hvis du ønsker en litt annerledes matopplevelse. Aarhus Central Food Market er et ideelt sted å gå når du trenger en pause i all shoppingen. Her kan mat på høyt nivå nytes fra et stort utvalg av matboder. I tillegg er gatemat i vinden som aldri før, og tar du turen til Aarhus Street Food kan du smake og oppleve autentisk gatemat med inspirasjon fra hele verden.

Kultur i verdensklasse

Ifølge New York Times er Aarhus Danmarks nye sentrum for kunst, og seiler opp som landets nye obligatoriske destinasjon for kulturinteresserte. I tillegg ble byen utnevnt som Europeisk kulturhovedstad i 2017.

Les mer om kultur i Aarhus.

Shopping i verdensklasse

Det er ikke uten grunn at Aarhus er kåret til Nordens beste shoppingby. I denne lille, store byen er det meste innen gåavstand, så bydel for bydel –  som alle har sitt helt særegne preg både innen stil og utvalg – kan utforskes til fots.

Les mer om shopping i Aarhus.

Et mangfold av opplevelser

Aarhus er altså en by som har mye å by på – både innen kultur, mat og shopping. Bestiller du en pakkereise gjennom Color Line starter du med en avslappende båttur, før du tar inn på et lekkert hotell i Aarhus. Og alt dette til én pris.

For flere tips, samt gode tilbud på hotell og båtreise – les her. God tur.