Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Aarhus, kultur i verdensklasse

Ifølge New York Times er Aarhus Danmarks sentrum for kunst, og seiler opp som landets nye obligatoriske destinasjon for kulturinteresserte. 

Nå er ikke dette det eneste som har gjort Aarhus så interessant for kunst- og kulturelskere, hele byen er nemlig full av gallerier og museer, der du kan oppleve alt fra klassisk til den mest eksperimentelle kunst. Med et AarhusCARD får du mest mulig ut av ditt opphold. Kortet gir deg fri entré til mer enn 25 attraksjoner i Aarhus. 

Vil du oppleve det beste av det kulturbyen Aarhus har å by på, bør du absolutt lese videre, for her er noen av våre beste tips. 

Museet Den Gamle By

En gåtur gjennom historien

Museet Den Gamle By er kanskje den mest spesielle museumsopplevelsen i Aarhus. Det levende bymuseet viser Danmark slik det en gang var, og ideen er ikke bare å vise fram historiske steder, men også å presentere ulike tidsepoker. Her kan du vandre mellom gamle hus og bygninger – noen bygget så tidlig som på 1500-tallet, titte innom pittoreske bakgårder, besøke skomakerverkstedet eller handle hos kjøpmannen. Ta turen tilbake til H.C. Andersens tid, fortsett gjennom 1927 og fram til det mer moderne 1974. Dette er det nærmeste du kommer en spasertur gjennom historieboka.

I tillegg til festlige butikker og gamle hus, finnes det også en rekke andre severdigheter i Den Gamle By. Besøk det toppsikrede Kunstkammeret, titt inn i de historiske hagene, eller ta en tur innom Dansk Plakatmuseum som stiller ut klassiske og moderne plakater fra inn- og utland. Du vil også kunne møte på et knippe skuespillere i rollen som vanlige beboere fra datidens skyggeside. En detalj som gjør opplevelsen litt mer autentisk for de besøkende.

Moesgaard Museum i Aarhus

Når fortiden blir levende

Det er ikke bare på Museet Den Gamle By vi møter fortiden. På Moesgaard Museum – som i seg selv er et arkitektonisk særopplevelse – gjøres nemlig fortiden levende med live-modeller og visualiseringer. Utstillingene er iscenesatt på en spennende og dramatisk måte, med masse effekter og nyeste teknologi, så du kan lære om oldtiden, bronzealderen, mosemennesker og vikinger på en morsom og annerledes måte. 

Hvert år har museet en spesialutstilling for å vise frem deler av verdens fineste kulturarv. I år presenteres «På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader».  Den handler om den fascinerende historien om mongolske nomader og deres dyreflokk. Publikum vil oppleve et liv i evig bevegelse, hvor Djengis Khan er til stede både som historisk helt og i personifiseringen av drømmen om et forent folk.

Utstillingen åpner den 19. juni 2018.

ARoS Art Museum

Danmarks eldste kunstsamling

ARoS Art Museum i Aarhus er Danmarks eldste kunstsamling utenfor København, og huser kunst fra 1700-tallet og fram til i dag. Det er et opplevelseshus som viser banebrytende kunst fra internasjonale kunstnere. Med sine 17 700 kvadratmeter fordelt over ni etasjer er dette også et av Europas største museer. På taket av museet troner verket «Your rainbow panorama», som med sine flotte farger har blitt byens landemerke og symbol, ulikt noe annet. Herfra har du fantastisk utsikt over både byen og bukten. 

Tivoli Friheden

Moro for hele familien

I gåavstand fra sentrum – i vakre Marselisborgskogen – ligger Tivoli Friheden. Den populære fornøyelsesparken byr på masse attraksjoner, forlystelser og boder, og hver fredag mellom april og september er det «Fed Fredag» – hyggelige og populære konserter med danske og internasjonale artister.

Musikkhuset Aarhus

Nordens største musikkhus

Årlig besøkes det berømte musikkhuset av over en halv million gjester som berikes med alt fra pop og rock til opera og barock, fra symfonikonserter, dans og teater til barneforsestillinger, konserter og stand-up. Det første som møter deg ved ankomst, er en gedigen, glassbelagt foajé som sammen med palmer, oliventrær og mange kunstverk skaper en helt spesiell atmosfære.

Mat i verdensklasse

Matkultur er også en stor del av Aarhus' kulturliv, og byen kan skryte av å ha noen av Danmarks beste kokker, fiskehandlere og bakere. Mye på grunn av de fantastiske råvarene som produseres i og rundt byen. Her finner du matprodusenter som brenner for faget, og resultatet er at produktene oser av kvalitet. I tillegg har byen hele fire restauranter med Michelin-stjerner – nærmere gastronomi-himmelen er det nesten ikke mulig å komme her i Norden.

Les mer om mat i Aarhus.

Shopping i verdensklasse

Det er ikke uten grunn at Aarhus er kåret til Nordens beste shoppingby. I denne lille, store byen er det meste innen gåavstand, så bydel for bydel –  som alle har sitt helt særegne preg både innen stil og utvalg – kan utforskes til fots.

Les mer om shopping i Aarhus.

Et mangfold av opplevelser

Aarhus er altså en by som har mye å by på – både innen kultur, mat og shopping. Bestiller du en pakkereise gjennom Color Line starter du med en avslappende båttur, før du tar inn på et lekkert hotell i Aarhus. Og alt dette til én pris.

For flere tips, samt gode tilbud på hotell og båtreise – les her. God tur.